Bärkassar

Hur miljövänliga är egentligen bärkassar i plast? På riktigt alltså.

Hur man än vrider på frågan så är plastbärkassen ett mer miljövänligt alternativ än motsvarande i papper, och med vårt nordiska sätt att hushålla med resurser genom att vi återanvänder och sorterar våra sopor så är plastbärkassen smått genialisk. Men om den kastas i naturen så är det slöseri med resurser då den har extremt lång nedbrytningstid när den ligger i naturen. Var rädd om dina plastpåsar och bärkassar i plast.

I Sverige sparar plastkassen naturresurser. Förutom att den har bra funktion och är lätt kan den både återanvändas och återvinnas, dock finns det många fördomar och myter om dess miljöpåverkan, här följer objektiv fakta.

Vanlig syn på plastpåsar:

Många tror att plastkassen är ett sämre alternativ ur miljösynpunkt. Argumenten som framförs mot plastkassen är att den tillverkas av olja samt att den skräpar ner. Nedskräpningen är en fråga om utbildning, I Sverige har vi en fungerande avfallshantering och handen på hjärtat, när kastade du senast ut din använda plastpåse ut genom fönstret? Dock är det så att plast som hamnar ute i naturen är de facto skadligt, och vi går miste om den energin i kretsloppet det hade inneburit om den sorterade rätt. Det finns även andra material som är skadligt om det hamnar i miljön och det är vår allas eget ansvar att sortera vårt avfall rätt oberoende av avfall.

Fakta är att den vanligaste plastkassen tillverkas idag av olja. Men eftersom 90 procent av oljan används för transporter och energiproduktion är även produktionen och transporten av andra bärkassar beroende av olja. För att få en rättvis bild måste man därför jämföra plastkassen med alternativen – från tillverkning, via användning till avfall:

Klimat
Plastkassen genererar lägre utsläpp av växthusgaser än papperspåsen.
Plastpåsen konsumerar mindre energi vid tillverkningen än papperspåsen.
Plastpåsen genererar även mindre utsläpp vid transport då den väger mycket mindre och tar upp mindre volym än papperspåsar. Man kan även tillverka plastpåsar av grönpolyeten vilket gör att grundråvaran då är fossilfri, men den går även att tillverka av återvunnen plast eller bionedbrytbarplast.

Vatten
Plastkassen konsumerar mycket mindre mängd vatten än vad som går åt för att tillverka papperspåsen.

Avfall
Papperspåsen genererar nästan 5 gånger mer avfall än plastpåsen.
Plastpåsar är utmärkta att använda fler gånger och ypperliga att även i dess slutskede använda som soppåse. Sverige ligger i framkant vad gäller återvinning av plast.

Återanvänd gärna Plastkassen!

Att använda bärkassar flera gånger innan den slängs i soporna är ett viktigt sätt att spara resurser, detta gäller såklart allt man använder men i synnerhet plastpåsar är det mycket affektivt.

Många plastkassar används som soppåsar. Då tillvaratas den inneboende energin som finns i materialet genom att vi i Sverige energiutvinner vårt avfall. Efter återanvändning och materialåtervinning är detta den bästa avfallshanteringen.

Den polyetenplast som används i plastkassarna innehåller lika mycket energi som bensin, vilket är dubbelt så mycket som för trä och papper. Plasten bidrar därför till att det blandade avfallet förbränns mer effektivt, om vi inte hade någon plast i vårt avfall så skulle förbränningsanläggningarna behöva tillsätta råolja för att få våra sopor att brinna, Polyeten brinner rent utan att avge några giftiga gaser.

En värd utan plast

En värd utan plast innebär med näst bästa alternativet till plast:

  • Ökar vikten på produkterna med 274%
  • Energikonsumtionen med 57%
  • Utsläppen av växthusgaser med 61%

Allt enligt: The impact of plastics on life cycle energy consumption and greenhouse gas emissions in Europe

Korta fakta om plastkassen

Plastkassen introducerades under 1960-talet som ett mer resurssnålt och kostnadseffektivt alternativ till de kassar som då användes. Idag är uppskattningsvis 90 procent av bärkassarna av plast.

En av fördelarna med plastkassen är att den väger lite men ändå är stark. En plastkasse som väger mindre än 30 gram kan bära upp till 20 kg. Den tekniska utvecklingen har lett till att tjockleken på bärkassar har minskat trots att styrkan har bibehållits. 1976 var tjockleken ca 60 m m, 1984 hade den minskat till 45 m m. 1989 skedde ett tekniksprång som minskade tjockleken ytterligare till under 20 m m. (1 m m = 1 tusendels millimeter). Därför används idag endast 1/4 av den mängd plast som användes för 15 år sedan i en bärkasse.

Eftersom plastkasse är tunn och går att packa tätt ihop tar de betydligt mindre plats när man skall köra ut dem till butiken. En lastbil med plastkassar motsvarar ungefär sju lastbilar med papperskassar. Eftersom plastkassen är vattentålig är den lämplig att använda utomhus även vid sämre väder.

Fakta om plastnedskräpning

17 länder står för 80% av all plast som kommer ut i haven. 5 länder står för 50% av all plast som kommer ut i haven. Sverige är ett av de länder som bidrar minst till marin nedskräpning.

Fler produkter

Sträckfilm

För allt från enkla till högpresterande förpackningsmaskiner.

Läs mer

Sopsäckar
Sopsackar

Hjälp miljön med sopsäck i polyeten.

Läs mer

E-handelspåse
E-handelspåse

E-handelspåsar eller postorderpåsar med återförslutning.

Läs mer

Folier

Skydda era varor med kvalitativt folie.

Läs mer

Vill du fråga oss något eller är bara nyfiken?

Det vi inte kan ta fram, finns inte. Och det kan vi också ordna.
mika-polypac-kf
Mika Spanedal

VD, Polypac

+46 70-778 41 12
mika@polypac.se

Prenumerera på vårt nyhetsutskick

Ta del av nyheter, aktuella kampanjer och erbjudanden.

    Denna sida är skyddad av reCAPTCHA och Google, Privacy Policy och Terms of Service gäller. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår gdpr.

    Ring oss gärna på:

    08-531 704 00