Den 1:e november slopas plastpåseskatten och då uppkommer frågan, hur miljövänlig är plastbärkasse?
Hur man än vrider på frågan så är plastbärkassen en mer miljövänlig alternativ än motsvarande i papper, och med vårt nordiska sätt att hushålla med resurser genom att vi återanvänder och sorterar våra sopor så är plastbärkassen smått genialisk. Men om den kastas i naturen så är det slöseri med resurser då den har extremt lång nedbrytningstid när den ligger i naturen. Var således rädd om dina plastpåsar. I Sverige sparar plastkassen naturresurser. Förutom att den har bra funktion och är lätt kan den både återanvändas och återvinnas, dock finns det många fördomar och myter om dess miljöpåverkan, här följer objektiva fakta:
Synen på plastkassarna
Många tror att plastkassen är ett sämre alternativ ur miljösynpunkt. Argumenten som framförs mot plastkassen är att den tillverkas av olja samt att den skräpar ner.
Nedskräpningen är en fråga om utbildning, I Sverige har vi en fungerande avfallshantering och handen på hjärtat, när kastade du senast ut din använda plastpåse ut genom fönstret? Dock är det så att plast som hamnar ute i naturen är de facto skadligt, och vi går miste om den energin i kretsloppet det hade inneburit om den sorterade rätt. Det finns även andra material som är skadligt om det hamnar i miljön och det är vår allas eget ansvar att sortera vårt avfall rätt oberoende av avfall.
Fakta är att den vanligaste plastkassen tillverkas idag av olja. Men eftersom 90 procent av oljan används för transporter och energiproduktion är även produktionen och transporten av andra bärkassar beroende av olja. För att få en rättvis bild måsten man därför jämföra plastkassen med alternativen – från tillverkning, via användning till avfall:
Klimat
- Plastkassen genererar lägre utsläpp av växthusgaser än papperspåsen.
- Plastpåsen konsumerar mindre energi vid tillverkningen än papperspåsen.
- Plastpåsen genererar även mindre utsläpp vid transport då den väger mycket mindre och tar upp mindre volym än papperspåsar.
- Man kan även tillverka plastpåsar av grönpolyeten vilket gör att grundråvaran då är fossilfri, men den går även att tillverka av återvunnen plast eller bionedbrytbarplast.
Vatten
- Plastkassen konsumerar mycket mindre mängd vatten än vad som går åt för att tillverka papperspåsen.
Avfall
- Papperspåsen genererar nästan 5 gånger mer avfall än plastpåsen.
- Plastpåsar är utmärkta att använda fler gånger och ypperliga att även i dess slutskede använda som soppåse.
- Sverige ligger i framkant vad gäller återvinning av plast.
Återanvänd gärna plastkassen!
Att använda en produkt flera gånger innan den slängs i soporna är ett viktigt sätt att spara resurser, detta gäller såklart allt man använder men i synnerhet plastpåsar är det mycket effektivt. Många plastkassar används som soppåsar.
Korta fakta om plastkassen
- Plastkassen introducerades under 1960-talet som ett mer resurssnålt och kostnadseffektivt alternativ till de kassar som då användes.
- En av fördelarna med plastkassen är att den väger lite men ändå är stark. En plastkasse som väger mindre än 30 gram kan bära upp till 20 kg.
- Den tekniska utvecklingen har lett till att tjockleken på kassen har minskat trots att styrkan har bibehållits. 1976 var tjockleken ca 60 m m, 1984 hade den minskat till 45 m m. 1989 skedde ett tekniksprång som minskade tjockleken ytterligare till under 20 m m. (1 m m = 1 tusendels millimeter). Därför används idag endast 1/4 av den mängd plast som användes för 15 år sedan i en bärkasse.
- Eftersom plastkasse är tunn och går att packa tätt ihop tar de betydligt mindre plats när man skall köra ut dem till butiken. En lastbil med plastkassar motsvarar ungefär sju lastbilar med papperskassar.
- Eftersom plastkassen är vattentålig är den lämplig att använda utomhus även vid sämre väder.
Fakta om plastnedskräpning
- 17 länder står för 80% av all plast som kommer ut i haven
- 5 länder står för 50% av all plast som kommer ut i haven
- Sverige är ett av de länder som bidrar minst till marin nedskräpning.
Återanvänd och återvinn!
Vill du passa på att lägga order eller prata om hur vi tillsammans utformar just er egen bärkasse så tveka inte utan slå oss en signal på 08-531 704 00 eller skicka mail på info@polypac.se